Sorry, your browser does not support JavaScript!
Kontakt

Web domene - Što su web domene?

Kada odlučite unijeti svoj posao ili brand na internet, počet ćete viđati puno termina poput naziva domene, web stranice, URL-a, registrara domene i drugih. Iako su svi povezani s imanjem web stranice, ne znače svi isto. Srećom, jednostavno ih je objasniti, a mi smo ovdje naveli osnove.

Jednom kada saznate razlike između svakog pojma, bit ćete spremni samouvjereno navigirati internetom. Objasnit ćemo kratko oboje u nastavku.

Web domene - Što su web domene?

Naziv web domene

Jednostavno rečeno, naziv web domene (ili samo 'domena') je naziv web stranice. To je ono što dolazi nakon "@" u adresi e-pošte ili nakon "www." u web adresi. Ako vas netko pita kako vas pronaći na internetu, obično ćete mu reći vaš naziv domene.

Primjeri naziva domena su:
  • mkairborne.hr
  • padobranstvo.com
  • usluge.eu
  • google.com

Prvi korak u stvaranju online prisutnosti je kupovina domene. Svako može kupiti domenu odlaskom na registrara domena, pronalaskom naziva koji nitko drugi ne koristi i plaćanjem godišnje naknade za posjedovanje i registriranje. Da bi vam olakšali ovaj korak, Experti to mogu napraviti po vašem nalogu. Također možete odabrati različite završetke naziva domene (ili "TLD-ove"), poput .com, .eu .org. i sl. Ako razmišljate o kupnji naziva domene a niste sigurni kako je odabrati svakako nam se javite radi savjetovanja.

Naziv web domene, web stranica i URL nisu isto.

URL

URL (poznat i kao Uniform Resource Locator) je potpuna web adresa koja se koristi za pronalazak određene web stranice. Dok je domena naziv web stranice, URL će dovesti do bilo koje stranice unutar web stranice. Svaki URL sadrži naziv domene, kao i druge komponente potrebne za pronalazak određene stranice ili sadržaja.

Primjeri URL-a:

https://www.usluge.eu/index.php
https://www.skydivecroatia.com/
https://www.padobranstvo.com/skola/7/uvod-u-online-skolu-padobranstva/
https://www.mkairborne.hr/
https://www.aeroklubaviator.com/vijest.php?vijest=138

Web stranica

Iako jedno vodi drugom, kupnja naziva domene ne znači da imate web stranicu. Domena je naziv web stranice, URL je način pronalaženja web stranice, a web stranica je ono što ljudi vide i s čime interagiraju kad dođu tamo. Drugim riječima, kada kupite naziv domene, kupili ste ime za svoju stranicu, ali još uvijek morate izgraditi samu web stranicu.

U digitalnom smislu, web stranica je skup sadržaja, često na više stranica, koji su grupirani zajedno pod istom web domenom

HTML & CSS stranice

Zajedno, HTML i CSS čine temeljne blokove većine web stranica i oni su esencijalni alati za svakog web dizajnera ili programera. HTML pruža strukturu i sadržaj, dok CSS dodaje vizualni stil i prezentaciju.

PHP & MySQL aplikacije

PHP i MySQL su važni alati za izgradnju dinamičkih, na bazi podataka baziranim web stranica i često se koriste zajedno kako bi se stvorile moćne, interaktivne web aplikacije i web riješenja.

SEO optimizacija stranica

SEO uključuje optimizaciju različitih elemenata web stranice, kao što su njegov sadržaj, struktura i kod, kako bi bila privlačnija pretraživačima te kako bi se rangirala više u rezultatima pretraživanja (SERP).

Web hosting i domene

Usluga koja poduzećima i pojedincima pruža tehnologiju potrebnu za hosting odnosno smještaj web stranice ili web aplikacije na server čime se one stavljaju na raspolaganje putem domene (npr. www.experti.com).

Online oglašavanje i marketing

Online marketing tehnike uključuju optimizaciju za tražilice (SEO), oglašavanje s plaćanjem po kliku (PPC), marketing na društvenim medijima, marketing sadržaja, email marketing i marketing utjecaja, među ostalima.

Wordpress web stranice

WordPress je svestran i fleksibilan platforma koja se može koristiti za izradu širokog spektra web stranica, od osobnih blogova do velikih e-commerce web stranica.

Proces narudžbe usluge i izrade web radova

Odlučili ste naručiti određenu uslugu od našeg tima i sada se pitate kako naručiti uslugu.

Što je sve potrebno isplanirati odnosno poslati da bi usluga bila završena brzo i kvalitetno.

Experti - O nama

Dobrodošli u Experte, vodeću tvrtku za web dizajn i programiranje, tim koja pruža inovativna i visokokvalitetna rješenja za tvrtke svih veličina

Baza web pitanja i odgovara

Malu baza web pitanja i odgovara u kojoj ćemo pokušati dati što jednostavnije odgovore na pitanja usko vezana uz web dizajn i web programiranje te tehnologiju koja je usko vezana uz izradu web stranica.

Unaprijedite svoju online prisutnost uz naša prilagođena web rješenja

Inovativna i kompletna web rješenja za moderne tvrtke i poduzetnike
Od koncepta do lansiranja, tu smo za vas. Naš tim skup je vrhunskih profesionalaca od koji svaki sa svojim jedinstvenim vještinama, idejama, kreativnošću i znanjima radi na tome da uspjeh te napredak naših partnera i klijenata bude neizostavan. Na našim web stranicama možete pronaći sve usluge koje Experti nude ali i objašnjenja samih principa tehnologija kako bi i vama olakšali i omogućili da prepoznate što je potrebno da se vaši poslovni projekti i dalje razvijaju.

Web Usluge

Proces narudžbe usluge i izrade web stranice ili web aplikacije

Što je sve potrebno da bi usluga bila obavljena brzo i kvalitetno
Kada dizajniramo vašu web stranicu, želimo se osigurati da imamo jasne ciljeve na umu. Za to, prvo ćemo trebati razumjeti vaše poslovne ciljeve - što želite postići sa svojom web stranicom, tko vam je ciljna publika i kako ćete mjeriti uspjeh. Prateći ovaj proces, možemo stvoriti web stranicu koja ne samo izgleda odlično, nego također zadovoljava vaše poslovne ciljeve i potrebe vaše ciljne publike.
Vrsta web stranice koja vam treba ovisit će o vašim ciljevima i potrebama vaše ciljne publike. Razumijevanjem ovih čimbenika možete surađivati s web dizajnerom ili programerom kako bi stvorili web stranicu ili web aplikaciju koja ispunjava vaše specifične potrebe i pomaže vam postići vaše ciljeve.
Kontakt Informacije

Razvili smo vlastiti CMS sustav za upravljanje sadržajem

"Custom CMS" sustavi u kombinaciji s responzivnim dizajnom savršena su kombinacija s izgradnju web portala s novostima ali i za ugradnju u već postojeće web stranice.

Multi-korisnički CMS

Jednostavno objavljivanje

Efikasno za marrketing